Είναι απάτη ο καθαρισμός αεραγωγών;

Είναι απάτη ο καθαρισμός αεραγωγών;

Mai 23, 2023 0 Von admin
καθαρισμός αεραγωγών

Όλοι έχουμε δει τις διαφημίσεις που φωνάζουν «Καθαρισμός αεραγωγών 99$» και μπορεί να σας έκαναν να σκεφτείτε το επίπεδο καθαριότητας των αεραγωγών του σπιτιού σας. Είναι κάτι που λερώνεται και πρέπει να καθαρίζεται τακτικά; Υπάρχει κίνδυνος για την υγεία των βρώμικων αεραγωγών;

Αυτές είναι καλές ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε ως ιδιοκτήτης σπιτιού, καθώς αυτός είναι ο αέρας που αναπνέετε εσείς και η οικογένειά σας καθημερινά. Η ποιότητα του αέρα Indow (IAQ) υπολογίζεται ως ένας από τους 5 κινδύνους στο παλιό σας σπίτι; Έχω σκάψει σε όλη την έρευνα για το θέμα και συγκέντρωσα τις απαντήσεις εδώ σε μία ανάρτηση για να σας βοηθήσω να πλοηγηθείτε στο θέμα.

Τα γεγονότα για τον καθαρισμό αεραγωγών

Σύμφωνα με την EPA, „Ο καθαρισμός των αγωγών δεν έχει αποδειχθεί ποτέ ότι προλαμβάνει πραγματικά προβλήματα υγείας.“ Εντάξει, υποθέτω ότι τελειώσαμε. Αυτή είναι η πιο σύντομη ανάρτηση που έχω γράψει ποτέ!

Ωστόσο, αυτή δεν είναι όλη η ιστορία, επειδή παρόλο που η EPA είναι αρκετά βέβαιη για αυτήν τη δήλωση, έρχεται με κάποια απόχρωση που πρέπει να γνωρίζετε, επειδή υπάρχουν πράγματι μερικές φορές που ο καθαρισμός των αεραγωγών μπορεί να είναι χρήσιμος ή ακόμη και απαραίτητος, οπότε μην το κάνετε πηγαίνετε οπουδήποτε ακόμα.

Τα γεγονότα είναι αρκετά ξεκάθαρα ότι ο τακτικός καθαρισμός των αεραγωγών, ειδικά οι προσφορές $99, είναι αρκετά άχρηστος. Αν σας κάνει να νιώθετε καλά, δεν πειράζει, αλλά είναι εξίσου αποτελεσματικό στο να σας κρατά υγιείς με αυτό το αρκουδάκι στο να προστατεύει τα παιδιά σας τη νύχτα.

Οι περισσότερες από τις εταιρείες που προσφέρουν αυτούς τους καθαρισμούς είναι απάτες που αναζητούν γρήγορα χρήματα. Φυσούν λίγο αέρα μέσα από τους αγωγούς και βγάζουν λίγη σκόνη, αλλά η περισσότερη σκόνη σε αυτούς τους αγωγούς δεν ενέχει κανένα κίνδυνο για την υγεία, επειδή οι αγωγοί σας λαμβάνουν αέρα μόνο αφού περάσει από το φίλτρο του κλιβάνου σας. Έτσι, ο αέρας σε αυτούς τους αγωγούς είναι νόμιμα ο πιο καθαρός αέρας στο σπίτι σας, αρκεί να διατηρείτε ένα φίλτρο αέρα στη θέση του.

Όταν ο καθαρισμός αγωγών έχει νόημα

Υπάρχουν μερικές περιπτώσεις όπου ο καθαρισμός των αεραγωγών έχει νόημα και συνιστάται. Εάν τυχαίνει να ανήκετε σε μία από αυτές τις κατηγορίες, τότε αξίζει τον κόπο να καθαρίσετε τους αεραγωγούς σας από μια αξιόπιστη εταιρεία.

Λάβετε υπόψη ότι ακόμα κι αν καθαρίσετε τους αεραγωγούς σας, εάν δεν επιλύσετε το υποκείμενο πρόβλημα που προκαλεί τη μόλυνση, τότε θα επιστρέψετε ξανά σε αυτήν την κατάσταση. Πριν τον καθαρισμό, φροντίστε να φτάσετε στη ρίζα του προβλήματος και να το επιλύσετε πρώτα.

  • Ορατό καλούπι – Βγάλτε το αεροπλάνο σας και κοιτάξτε μέσα. Μπορείτε να δείτε ορατή ανάπτυξη μούχλας μέσα στον αγωγό; Αν ναι, τότε συνιστάται επαγγελματικός καθαρισμός.
  • Μετά την ανακαίνιση – Εάν έχετε ολοκληρώσει πρόσφατα μια ανακαίνιση, τότε είναι πιθανό η εργασία του αγωγού να έχει μαζέψει πολλή σκόνη, ακόμη και συντρίμμια, αυτό κανονικά δεν θα ήταν πρόβλημα. Αυτός θα πρέπει να είναι ένας καθαρισμός μία φορά για να επιστρέψετε στο κανονικό.
  • Πλάσματα – Αν έχετε πλάσματα στη σοφίτα ή στο χώρο ανίχνευσης, τους αρέσει να τρυπώνουν στην άνετη μόνωση γύρω από την εργασία αγωγών. Ενδέχεται να καταλήξετε με περιττώματα ζώων, τρίχες ή ακόμα και σφάγια στην εργασία του αγωγού σας. Συνήθως, αυτό σημαίνει αντικατάσταση μερίδων, αλλά μερικές φορές το πρόβλημα είναι αρκετά μικρό ώστε το καθάρισμα να ταιριάζει καλύτερα.
  • Χρόνια ασθένεια – Εάν εσείς και η οικογένειά σας υποφέρετε από συνεχείς αλλεργίες ή χρόνιες ασθένειες που επιδεινώνονται στο σπίτι, τότε είναι πιθανό (αν και απίθανο) να υπάρχει κάτι στο σύστημα HVAC που χρειάζεται επίλυση. Ο καθαρισμός του αεραγωγού σε αυτή την περίπτωση είναι ένας καλός τρόπος για να αποκλείσετε τουλάχιστον αυτό το πρόβλημα.

Εάν όντως ανήκετε σε μία από αυτές τις κατηγορίες και πρέπει να κάνετε καθαρισμό, αποφύγετε αυτές τις πρακτικές που μπορεί στην πραγματικότητα να κάνουν τα πράγματα χειρότερα.

  • Μόνο πλεονεκτήματα – Μπορείτε να περιμένετε να πληρώσετε περίπου 500 $ για μια αξιόπιστη εταιρεία για τον καθαρισμό των αεραγωγών σας. Αντί να προσλάβετε τους τύπους «$99 για ολόκληρο το σπίτι», βρείτε μια εταιρεία που είναι μέλος της National Air Duct Cleaners Association (NADCA).
  • Χωρίς χημικά – Μην αντικαθιστάτε τη σκόνη στους αγωγούς σας με χημικές ουσίες στους αγωγούς σας. Καμία χημική ουσία δεν έχει καταχωρηθεί επί του παρόντος στην EPA για χρήση εντός αγωγών. Διατηρήστε το λοιπόν χωρίς χημικά.
  • Χωρίς ατμό – Οι αγωγοί καθαρισμού ατμού είναι επίσης ένα μεγάλο όχι, όχι. Οι περισσότεροι αγωγοί δεν ανταποκρίνονται καλά στην υγρασία και μπορούν επίσης να ενθαρρύνουν τη μελλοντική ανάπτυξη μούχλας, επομένως συνιστάται η χρήση μεθόδου στεγνού καθαρισμού.
  • Λάβετε απόδειξη – Μόλις ολοκληρωθεί ο καθαρισμός, μην δεχθείτε το λόγο τους. Ζητήστε οπτικά στοιχεία για τον καθαρισμό των αγωγών. Ορισμένες εταιρείες θα καθαρίζουν μόνο τις άκρες των αγωγών που είναι ορατές και θα αφήνουν βρώμικα τις μακρινές εσοχές. Θέλετε οπτικές αποδείξεις ότι ολόκληρο το σύστημα αγωγών είχε καθαριστεί πλήρως πριν γράψετε αυτόν τον έλεγχο.

Διατηρώντας τους αγωγούς καθαρούς

Έτσι, γνωρίζουμε πλέον ότι ο καθαρισμός των αγωγών δεν είναι απαραίτητος στις περισσότερες περιπτώσεις. Τώρα ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για το πώς να διατηρήσετε το σύστημα HVAC και τους αγωγούς σας σε κορυφαία φόρμα. Είναι ένα από τα πιο εύκολα πράγματα που μπορείτε να κάνετε με ειλικρίνεια.

Χρησιμοποιήστε φίλτρα

Επιλέξτε το σωστό φίλτρο φούρνου και αλλάξτε το σε τακτική βάση. Έχω γράψει μια περιεκτική ανάρτηση για να σας βοηθήσω να προσδιορίσετε το σωστό φίλτρο για εσάς και το σπίτι σας που ονομάζεται Επιλογή του Σωστού Φίλτρου Φούρνου. Βεβαιωθείτε ότι το φίλτρο αλλάζει κάθε 3-6 μήνες για τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και θα διατηρήσετε αυτούς τους αγωγούς καθαρούς.

Καθαρίστε πηνία HVAC

Ενώ οι αγωγοί σας δεν χρειάζονται καθαρισμό, τα πηνία HVAC χρειάζονται τακτικό καθαρισμό. Ο καθαρισμός των πηνίων δεν έχει καμία σχέση με την ποιότητα του αέρα, αλλά παρατείνει τη διάρκεια ζωής του συστήματος HVAC και το βοηθά να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά. Προσλάβετε έναν επαγγελματία για τον καθαρισμό και τον έλεγχο των πηνίων μία φορά το χρόνο.

Ας ελπίσουμε ότι σας εξοικονομήσαμε χρήματα και χρόνο, καθώς οι περισσότεροι από εσάς μπορείτε να παραλείψετε τον καθαρισμό των αεραγωγών για το άμεσο μέλλον. Ο καθαρισμός των αγωγών είναι συχνά μια συναισθηματική πώληση με δυνατές φωτογραφίες πριν και μετά που μπορεί να μου γυρίσουν ακόμη και το κεφάλι, αλλά μην το πέφτετε. Τώρα είσαι πολύ έξυπνος για αυτό.