Μην ανησυχείτε για την είσοδο σε υψηλότερο φορολογικό κλιμάκιο

Μην ανησυχείτε για την είσοδο σε υψηλότερο φορολογικό κλιμάκιο

Oktober 22, 2022 0 Von admin

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν τους φόρους. Αυτό είναι κατανοητό, γιατί ο φορολογικός μας κώδικας είναι απόκρυφος και περίπλοκος. Ωστόσο, υπάρχει μια ιδέα που πολλοί άνθρωποι κάνουν λάθος και είναι πολύ εύκολο να εξηγηθεί: οι φορολογικές κλάσεις.

Η πλάνη Πάρτε-Σπίτι-Περισσότερα-Κερδίζοντας-Λιγότερα

Ίσως έχετε ακούσει κάποιον να καυχιέται ότι κατάφερε να πάρει περισσότερα χρήματα κερδίζοντας λιγότερα από αυτά. Αυτό το άτομο θα ισχυριστεί ότι, κάνοντας περικοπή μισθού, έλαβε κατά κάποιο τρόπο αύξηση στον μισθό του. Θα ισχυριστούν ότι οφείλεται στο ότι έπεσαν σε χαμηλότερο φορολογικό κλιμάκιο. Ή, αντίθετα, που έφτιαξαν πιο λιγο κερδίζοντας περισσότεροεπειδή έπεσαν σε υψηλότερο φορολογικό κλιμάκιο.

Για να είμαστε δίκαιοι, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις στις οποίες το να κερδίζετε λιγότερα δεν θα έχει αναλογικό αντίκτυπο στην αμοιβή σας. Αλλά αυτό συμβαίνει συνήθως σε πολύ χαμηλά επίπεδα εισοδήματος. Για παράδειγμα, όταν υπολογίζονται οι εκπτώσεις φόρου και η άλλη κρατική βοήθεια, ένας μόνος γονέας που κερδίζει $21.000 θα μπορούσε να πάρει στο σπίτι μόνο $1.967 περισσότερα από έναν μόνο γονέα που κερδίζει μόνο $4.800, παρόλο που κερδίζει $16.200 περισσότερους μισθούς, σύμφωνα με έκθεση του The Tax Foundation.

Αλλά αυτό έχει να κάνει με πιστώσεις και κρατική βοήθεια, δεν φορολογικά κλιμάκια.

Ο μύθος ότι θα μπορούσατε να παίρνετε στο σπίτι περισσότερα ενώ κερδίζετε λιγότερα προϋποθέτει ότι ακριβώς στα όρια μεταξύ των διαφορετικών παρενθέσεων, οι άνθρωποι μπορούν είτε να τιμωρηθούν επειδή είναι ελαφρώς πάνω από τη γραμμή είτε να ανταμειφθούν επειδή είναι λίγο πιο κάτω. Το να φορολογηθείς με 12% στα 40.000 δολάρια είναι καλύτερη συμφωνία από το να φορολογηθείς με 22% στα 45.000 δολάρια.

Και, εκ πρώτης όψεως, τα μαθηματικά το υποστηρίζουν: το 12% των 40.000 $ είναι 4.800 $, ενώ το 22% των 45.000 $ είναι 9.900 $.

Αλλά δεν λειτουργούν έτσι απλά τα φορολογικά κλιμάκια.

Οι φορολογικές αγκύλες σας λένε τον οριακό φορολογικό σας συντελεστή

Ενώ οι άνθρωποι συνήθως μιλούν για το ότι βρίσκονται σε αυτό ή εκείνο το φορολογικό κλιμάκιο, αυτό δεν σημαίνει ότι αυτό το ποσοστό —είτε 12%, 24% είτε 37% — εφαρμόζεται στους ολόκληρος εισόδημα.

Μάλλον, αυτό είναι δικό τους οριακός φορολογικός συντελεστής.

Οριακούς φόρους ανατρέξτε στους φόρους που εφαρμόζονται στο τελευταίο δολάριο που κερδίσατε σε ένα δεδομένο έτος. Επομένως, ο οριακός φορολογικός συντελεστής σας είναι ο φορολογικός συντελεστής που εφαρμόζεται στο τελευταίο από τα χρήματά σας ή το τελευταίο από τα δολάρια σας που υπερέβη ένα συγκεκριμένο όριο. (Αν κάποιος οραματιζόταν το εισόδημά σας ως ένα μεγάλο βουνό, τότε ο οριακός φορολογικός σας συντελεστής θα ίσχυε μόνο στο ανώτερο μέρος του.)

Διαβάστε περισσότερα: Βάσεις Φορολογίας Εισοδήματος 2022

Πρακτικά Παραδείγματα Οριακών Φορολογικών Συντελεστών

Τα πρώτα 10.275 $ από το ετήσιο εισόδημα 100.000 $ ενός διαχειριστή hedge fund φορολογούνται με τον ίδιο συντελεστή — 10% — με τα πρώτα $10.275 από το ετήσιο εισόδημα $25K ενός εργαζόμενου στο γρήγορο φαγητό ή το ετήσιο εισόδημα $75K ενός οδοντιάτρου υγιεινής.

Τα επόμενα 31.500 $ φορολογούνται με 12%, ανεξάρτητα από το συνολικό ετήσιο εισόδημα ενός ατόμου. Και ούτω καθεξής και ούτω καθεξής μέχρι την τελευταία ομάδα, η οποία ξεκινά από 539.901 $. Όλα πάνω από 539.900 $ — αλλά τίποτα από κάτω – φορολογείται με 37%.

Έτσι, για να επιστρέψουμε στο πρώτο μας παράδειγμα, δεν είναι στην πραγματικότητα καλύτερο φορολογικά να κερδίζετε 40.000 $ ετησίως από ό,τι είναι να βγάζετε 45.000 $. Επειδή τα πρώτα 10.275 $ από αυτά τα 45.000 $ θα φορολογηθούν με 10%. τα επόμενα 31.500 $ θα φορολογηθούν με 12%, και μόνο τα τελευταία 3.225 $ θα φορολογηθούν με 22%.

Ο φτωχός χυμός που αρνήθηκε μια αύξηση μισθού και παρέμεινε σε ετήσιο μισθό 40.000 $ θα πληρώσει περίπου 4.594,5 $ σε φόρους και θα λάβει στο σπίτι 35.405,5 $ σε αμοιβή. Ο έξυπνος που πήρε με χαρά την αύξηση στα 45.000 $ θα πληρώσει περίπου 5.517 $ σε φόρους και θα λάβει στο σπίτι $ 39.483 σε αμοιβή. Μπου-γιαχ!

Ο πραγματικός φορολογικός συντελεστής σας είναι ο αποτελεσματικός φορολογικός συντελεστής σας

Όταν οι άνθρωποι μιλούν για φορολογικούς συντελεστές, αυτό που πραγματικά μιλούν είναι δικό τους πραγματικό φορολογικό συντελεστή. Αυτός είναι ο πραγματικός φορολογικός συντελεστής που πληρώνετε αφού λάβετε υπόψη τα πάντα στη φορολογική σας δήλωση: απαλλαγές, εκπτώσεις, πιστώσεις κ.λπ.

Μπορείτε να βρείτε τον πραγματικό φορολογικό σας συντελεστή λαμβάνοντας τον συνολικό φόρο στη φορολογική σας δήλωση και διαιρώντας τον με το συνολικό εισόδημά σας. Αυτό μπορεί να διαφέρει σε μεγάλο βαθμό βάσει ορισμένων περιστάσεων – είτε έχετε παιδιά, είτε έχετε στεγαστικό δάνειο, είτε πηγαίνετε στο σχολείο, είτε επενδύετε στο χρηματιστήριο – και δεν μπορεί να προβλεφθεί εύκολα.

Μπορεί να θυμάστε ότι ο Warren Buffet κατήγγειλε ορισμένους φορολογικούς νόμους που έκαναν τον πραγματικό φορολογικό του συντελεστή χαμηλότερο από αυτόν της γραμματέως του, παρά το γεγονός ότι ο οριακός φορολογικός συντελεστής του είναι αναμφίβολα υψηλότερος από τον δικό της. Αυτό οφείλεται σε πολλά κενά και στον τρόπο με τον οποίο τα κεφαλαιουχικά κέρδη φορολογούνται συνήθως με σημαντικά χαμηλότερο συντελεστή από ορισμένες από τις υψηλότερες οριακές φορολογικές κατηγορίες. (Υπάρχει επίσης το «μεταφερόμενο τόκο» που βοηθά τους διαχειριστές hedge funds να πληρώνουν χαμηλότερο πραγματικό φορολογικό συντελεστή, αλλά ανησυχώ ότι σας βαριέμαι αρκετά ως έχει.)

Ο γάμος κάνει τους φόρους πιο δύσκολους, αλλά εξακολουθούν να ισχύουν τα ίδια μαθηματικά

Με τα παντρεμένα ζευγάρια και το μπόνους γάμου και την ποινή του γάμου, οι φορολογικές κλάσεις γίνονται λίγο πιο μπερδεμένες και το ποσό που κάνουν οι διάφοροι σύζυγοι μπορεί να επηρεάσει τους φορολογικούς συντελεστές τους. Λόγω κάποιων περιστασιακών ιδιορρυθμιών στις παρενθέσεις για τα παντρεμένα ζευγάρια, ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να πληρώνουν περισσότερο φόρο ως σύζυγοι από ό,τι θα είχαν ως άγαμοι και μερικοί άνθρωποι μπορεί να πληρώνουν λιγότερους.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα φορολογικά κλιμάκια για τα παντρεμένα ζευγάρια δεν είναι πάντα τα φορολογικά κλιμάκια για τους ανύπαντρους πολλαπλασιαζόμενα επί δύο. Για παράδειγμα, το 2017, ενώ το όριο για το κλιμάκιο του 25% για τους άγαμους ήταν 91.900 $, το όριο για ένα παντρεμένο ζευγάρι που υπέβαλλε από κοινού αίτηση ήταν μόνο 153.100 $ (όχι 183.800 $, διπλάσιο από το μονό ποσοστό).

Σε εκείνο το φορολογικό έτος, αν δύο άτομα που κέρδιζαν 85.000 $ το καθένα ήταν παντρεμένα, θα είχαν πληρώσει 34.484,5 $ σε συνδυασμένους φόρους. Αν είχαν παραμείνει ελεύθεροι, θα είχαν πληρώσει 33.977,5 $ σε συνδυασμένους φόρους, για μια διαφορά $507.

Είπαμε, αυτό ήταν τότε και αυτό είναι τώρα. Τα περισσότερα από τα ρεύμα Τα φορολογικά κλιμάκια για τα παντρεμένα ζευγάρια είναι τα ισοδύναμα των αριθμών για τους άγαμους πολλαπλασιαζόμενα επί δύο. Αυτό μπορεί να αλλάξει στο μέλλον.

Το «μπόνους γάμου»

Τα ζευγάρια όπου ο ένας σύντροφος κερδίζει πολύ περισσότερα από τον άλλο συχνά λαμβάνουν το «μπόνους γάμου», όπου το εισόδημα που θα φορολογούνταν με υψηλότερο συντελεστή για τους άγαμους φορολογείται με χαμηλότερο συντελεστή για τους συζύγους λόγω των μεγαλύτερων κλιμακίων.

Ας υποθέσουμε ότι ο σύζυγος Α εργάζεται με πλήρη απασχόληση και κερδίζει 50.000 $, αλλά ο σύζυγος Β εργάζεται με μερική απασχόληση και κερδίζει μόνο 20.000 $. Αν είχαν υποβάλει αίτηση ως άγαμοι για το 2022, τότε ο οριακός φορολογικός συντελεστής του συζύγου Α θα ήταν 22%, και του συζύγου Β θα ήταν 12%. Θα είχαν πληρώσει συνολικά 11.005,66 $ σε φόρους.

Ωστόσο, ως παντρεμένο ζευγάρι, ο οριακός φορολογικός συντελεστής του συζύγου Α και του συζύγου Β θα ήταν μόνο 12% και για τα δύο εισοδήματά τους μαζί και θα είχαν πληρώσει μόνο 7.988,88 $ σε φόρους. Αυτή είναι μια πολύ σημαντική διαφορά 3.016,78 $.

Διαβάστε περισσότερα: Τα οικονομικά οφέλη του γάμου

Περίληψη

Το φορολογικό μας σύστημα έχει σίγουρα τις ιδιορρυθμίες και τις ασυνέπειές του. Αλλά σε κανένα από τα παραπάνω παραδείγματα που έδωσα, το να κερδίζετε λιγότερα χρήματα δεν είχε ως αποτέλεσμα να λάβετε περισσότερα μετρητά στο σπίτι μετά από φόρους.

Επομένως, μην το σκέφτεστε δύο φορές για να πάρετε αυτήν την προαγωγή.

Διαβάστε περισσότερα: